2010. május 17., hétfő

Kaja

Az angol tradicionális ételek a köztudat ellenére FINOMAK! Az angol reggeli felér egy jó ebéddel, vagy vacsorával, és igen kellemes olyan gyomornak, amely kora reggel szeret megtelni, nem elégíti ki az „üres kroaszon” úgy, mint a franciákat.. Az angol reggeliben van minden: kolbász, szalonna (szalonna light, ami inkább a füstöltsonkához hasonlatos, és olajat kell tenni alá, hogy megpiruljon), vér (!) ami a magyar hurka megfelelője csak összelapítva, krumplipogácsa, vagy krokett, az elmaradhatatlan paradicsomos bab, grillezett zöldségek (leginkább paradicsom) stb.
Az alábbi kép Zoli verzióját testesíti meg, amelyből hiányzik a sült paradicsom.




Egy igazi angol vasárnapi családi programból nem maradhat ki a Sunday Roast, amely sokszor készül csirkéből, vagy marhaszeletekből, mellette az elmaradhatatlan borsó (az angolok imádják a borsót) és a yorkshire pudding, ami finom, puha sós pite szerűség szósszal („gravy”-vel, amit praktikusan porból gyártanak, csak meleg vizet kell hozzá tenni)



Az angol steak igen jó hírnek örvend, bár nem az én asztalom, vagyis „cup of tea”-m ahogy az angol mondja - a marhahús. Zoli viszont (vérszomjasan) végigkóstolta már minden fajtáját kezdve a Sir Liontól, a Rumpsteaken keresztül a Casserole-ig.

Említésre méltó eledel még a angol pie, ami szintén finom omlós tészta mindenféle jóval megtöltve mint például csirke, gomba, szték. De hovatovább angol nemzeti eledelnek számít az indiai kaja is, amit az indiaiakkal együtt importáltak.


Közös megegyezés szerint az angol gasztronómia a desszertekben is igen élenjáró. A leglepukkantabb puban is olyan csinos kis sütiket hoznak ki, hogy sokszor a mellé kínált mentalevelet sem hagyjuk a tányéron. Kedvenceink a banoffie pie, ami banános fincsiség, a brownie az apple crumble custarddal (ami nem más, mint konzerves vaníliaszósz) vagy fagyival és a sajttorta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése