2013. augusztus 12., hétfő

Oktatás és egészségügy

Balzsamos nyári estéken sokszor fejtegetjük egymás között az angol és magyar oktatás és egészségügy közötti különbségeket. Akinek még új ez a téma, azzal most sok szeretettel megosztom a "tényeket".

Talán a legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazi a helyzetet, hogy míg Magyarországon már alsó tagozattól a a tudásra és a sikerre fektetik a hangsúlyt, addig Angliában az önbizalomat és a gyerek boldogságát tartják szemelőtt a közoktatásban. Mindkét esetben sikerült egy kicsit a szélsőségekbe jutnunk, így nem csoda, ha Magyarország tele van megnemértett zsenikkel, Anglia pedig nagyképű idiótákkal.

Míg Magyarországon egy egyszerű középiskolai érettségivel műveltség terén bárki bárhol megállhatja helyét, az angoloknál nagy "rés" található az egyetemet végzettek és a nem egyetemet végzettek között, mivel a 14 és 18 év közöttiek oktatása Magyarországon nem "gyerekjáték". Ugyanakkor míg mi 14 éves korunkig élvezzük a gyermeki élet zavartalanságát, az angliai nevelés "illedelmes" koraérett kisfelnőtteket képez a 6 éves gyerekekből.

Angol kisfelnőttek iskolás egyenruhában
Amíg otthon egyre drágulnak a tandíjak, addig aki Angliában él, az szerencsésen válogathat olcsó, vagy ingyenes kurzusok között és akár egy pár hét alatt kitanulhat egy mesterséget az interneten, és még  hivatalos "diplomát" is kap hozzá.
Bár az angliai oktatási rendszer tele van birokratikus papírtöltögetéssel, az órák praktikusak, humorosak és stresszmentesek. Mindig csak dícsének, sosem szídnak senkit, és sokszor megesik, hogy a szakember nem is annyira szakember, mint az a papírján áll, mert az internetes oktatásból bizony hiányzik a gyakorlat. Ezért sokszor inkább fordulunk a brittek is a jól bevált "Janihoz" villanyszerelésért, mint egy hivatalos "friss diplomás" angolhoz, aki nem csak hogy nem érti még a dolgát, de háromszor annyit is kér el érte. Természetesen, ha ezek az ifjoncok kigyakorolják a villanyszerelést, akkor minden rendben, de nem árt azért vigyázni velük.

Mivel az angol egyetemek 3-4 ezer font éves tandíjnál kezdődnek, a tudás a jómódú családok kiváltsága maradt. Míg otthon azért a szegényebb sorsú családokban is megengedhetik maguknak hogy legalább egy gyerek egyetemre menjen. Sajnálatos tény azonban, hogy ezek a nagytudású magyar egyetemisták nem mindig találnak munkát otthon, és kénytelenek Angliában árulni  a bigmekket..

Az egészségügyről ide kattintva olvashattok





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése